ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Předseda k uplynulým třem měsícům tit

publikováno: 30.12.2023

S blížícím se koncem letošního roku přichází mé poslední ohlédnutí za uplynulými třemi měsíci. Ty pro nás byly charakteristické především pokračujícím vysazováním ryb do našich revírů a vodních ploch.

Mám radost z druhové pestrosti i věkových kategorií násad, které se podařilo zajistit. Do revírů či vodních ploch jsme vysadili candáty, líny, kapry, amury, boleny, štiky, duháky, siveny, potočáky, podoustve, ostroretky, cejny, okouny a spoustu bílé ryby. Ostatně o tom vypovídají jasně i čísla. Zarybňovací plány rybářských revírů v rámci SÚS jsme téměř u všech druhů ryb překročili. V procentuálním plnění uvedu pár příkladů u druhů ryb, které jsou pro mě osobně a naše vodní toky významné: parma 162 %, cejn 178 %, podoustev 183 %, candát 122 %, štika 111 % (v drtivé většině tržní ryba), pstruh obecný 146 %, lipan podhorní 149 %. Tato čísla dokazují, že jsme naše revíry zarybnili velice kvalitně.

Řada MO do našich revírů vysazuje násady z vlastních prostředků, jako vícezarybnění, i díky tomu vypadají výše uvedená čísla tak pěkně. Těmto místním organizacím děkuji za jejich ochotu investovat do atraktivity revírů, stejně jako všem produkčním místním organizacím, které řadu násad do našich revírů vyrobily. Moc si jejich práce vážíme a budeme se jim, jako ÚS, i nadále snažit vytvářet optimální podmínky pro fungování. Děkuji i našim dlouholetým dodavatelům násad z řad produkčních rybářů.

Bohužel jsme opět museli řešit úhyn ryb na Sadské z důvodu kyslíkového deficitu. Je to téměř každoročně opakující se jev. Musím poděkovat za pomoc všem dobrovolníkům, kteří se snažili prokysličovat vodu ve dne v noci, všem jednotkám hasičů a místním organizacím za zapůjčení techniky na Sadskou a za nezištnou pomoc. Vše přispělo k zabránění mnohem větších ztrát na rybí obsádce.

Jsme zajedno s předsedou MO Nymburk Davidem Hrstkou, že není mnoho způsobů řešení, jak zabránit tomu, aby se situace stále neopakovala. Jedním z nich je zprůtočnění jezera z Labe, druhým pak obnovení průtoku potoka od ČOV do Labe. V tomto duchu jsme absolvovali jednání s některými příslušnými orgány, nicméně vzhledem k velkému množství vlastníků pozemků, přes které by přítok vedl, mě nenaplňuje velkým optimismem, že by se to mohlo podařit. Stejně složité a náročné bude i obnovení potoka od ČOV do Labe. Přesto se o realizaci alespoň jedné varianty ve spolupráci se správcem toku, majiteli pozemků a obcí Sadská pokusíme.

Máme za sebou hospodářské vyrovnání, které se opět konalo v naší centrále v Lahovicích a mám pocit, že si naše MO na to již zvykly a z mého pohledu to přináší jen pozitiva. Vše proběhlo v klidu, nedostatky byly odstraněny na místě. I když se přiznám, že mi rozum zůstává stát, jak pár MO až příliš spoléhá na to, že to zaměstnanci sekretariátu udělají za ně. Vede to k tomu, že denní časový harmonogram prověrek se pak zbytečně dostává do skluzu a doplácí na to ti připravení, což je špatně.

Zapište si do kalendáře, že tradiční závody dospělých, dětí a mládeže „O pohár předsedy SÚS“ se budou na vodní ploše Písková Lhota konat o víkendu 11. – 12. 5. 2024. Těšíme se na všechny, kteří na pískovnu zavítají.

Skončilo podzimní kolo našich „vodníků“, které bývá vždy složitější, neboť se školy rozjíždí po prázdninách. Přesto se nám během dvou měsíců podařilo dostat v rámci této náborové akce k revírům přes 1 200 dětí. To není vůbec špatné číslo a místním organizacím, které se na tom podílely, děkuji.

Asi bych se měl zmínit o současném fenoménu ve svazu, kdy mám pocit, že se neřeší už nic jiného, a tím je Rybářský informační systém (RIS). I když jsme celou dobu jako jediní upozorňovali na to, že práce mají zpoždění, nestíhá se, jsou tam nedodělané věci, byli jsme celou dobu na stránkách Rady ubezpečováni o tom, že vše jde podle plánu. Výsledkem je, že Rada hodila ÚS, MO i členskou základnu do vody s povelem plavte, a to v systému, který se za provozu upravuje, dokončuje… Upřímně, ač nejsem věřící, modlím se za to, aby vše klaplo a povolenky přes RIS byly v pohodě vydány ke spokojenosti všech.

Bohužel sílí hlasy z našich MO, že se s tím mělo ještě rok počkat a vše v klidu vychytat než to takto na sílu spustit. Navíc si MO stěžují na chybějící komunikaci, minimální informace a nefungující provozní podporu.

S tím musím souhlasit, nic nás netlačilo, tak snad to systém ustojí a výdejci našich MO také. V našem ÚS fungují koordinátoři, kteří se s RISem seznámili, orientují se v něm a jsou nápomocni ostatním našim MO. Trošku nerozumím tomu, že v současné době, kdy je zahájen výdej povolenek a tlak sílí, má Help desk na Radě do ledna dovolenou…

V souvislosti s RISem si ti, kteří sledují informace ze zasedání výboru SÚS, povšimli, že jsme odmítli podepsat druhý dodatek na zvýšení ceny RIS. Jde zejména o navýšení v oblasti odborného poradenství, kterou měl v tuto dobu už zajišťovat dodavatel RIS, jenže dosavadní práce ještě nebyly ze strany ČRS akceptovány, přijaty, a tak dodavatel podporu v této chvíli zajišťovat nemusí. To ale není problém jednotlivých ÚS, ale Rady, a ta by měla náklady z těchto prodlení zafinancovat a následně sanovat ze sankcí, které z nedodržení termínů plynou zhotoviteli. Členové výboru už měli velký problém s prvním únorovým dodatkem, který cenu zvyšoval a konstatovali, že pokud se objeví nějaký další dodatek, který limitní příspěvky územních svazů navyšuje, tak ho neschválí. To se také stalo. Není prostě možné, aby neplatil splátkový kalendář, na kterém jsme se všichni dohodli, podepsali a plníme ho a k tomu během 10 měsíců přijdou dva návrhy na zvýšení nákladů na RIS, jeho provoz a podporu. Za SÚS nic takového již nepodepíšeme. O podpisu dodatku na navýšení budeme uvažovat až ve fázi, kdy budou předpokládané finanční prostředky vyčerpány a ze strany Rady bude řádně doloženo, za co a proč byly finanční prostředky vynaloženy. Od počátku říkáme, že je to megalomanský projekt, což se potvrzuje, cenově tedy rozhodně. Rovněž nám chybí při stále rostoucích nákladech na RIS plán budoucího se finančního podílení Rady ČRS, což by ji motivovalo k vyšší finanční kázni a hledání úspor, které v RIS nevidím. Chápu, jejich peníze to nejsou, jen je utrácí. Náš územní svaz se však bude chovat nadále jako řádný hospodář a budeme se pohybovat přesně v mantinelech, které schválil výbor SÚS.

Rovněž jsme v Radě ČRS nepodpořili navržený rozpočet, především z důvodu rostoucích nákladů Rady, které nám nebyly před samotným hlasováním dostatečně zdůvodněny. Na rostoucí provozní náklady poukázala i Republiková dozorčí rada na svém podzimním zasedání. Bohužel jsme byli zase jediní, kteří nesouhlasili, takže rozpočet byl schválen.

Pro příští rok jsme zrušili veškeré komerční akce (závody) na našich vodních plochách. Nepřinášely nám žádný efekt, ať finanční nebo propagační. Výbor SÚS nabyl u některých akcí dojmu, že jsme jen posloužili… Proto přišlo rázné řešení.

Na prosincový výbor jsme pozvali našeho nejúspěšnějšího sportovce, ertéčkáře Tomáše Spáčila s trenérem a zároveň jeho otcem Radkem Spáčilem, abychom mu poděkovali za celoroční práci, výsledky i propagaci nejen našeho ÚS, ale i jeho mateřské MO, ČRS a ČR. Tomáš je pro mě příkladem úspěšného sportovce se vším všudy, co k tomu patří. Právem od nás obdržel šek na 50 000 Kč, jako mimořádný příspěvek pro nadcházející sezónu, do které mu přejeme splnění všech jeho cílů. Věřím, že Tomáš je příkladem a motivací pro další sportovce, děkujeme Tomáši.

Milé rybářky, milí rybáři, do nového roku bych vám chtěl popřát hlavně zdraví, se vším ostatním si vždy nějak poradíme. Držte při sobě, dávejte na sebe pozor a za náš územní svaz vám mohu slíbit, že nepolevíme. Všem MO, členům a funkcionářům děkuji za jejich celoroční práci pro náš nádherný koníček, rovněž tak všem našim sportovcům za reprezentaci našeho územního svazu.

Děkuji všem našim sponzorům, partnerům, MZe a Středočeskému kraji za spolupráci a podporu činnosti v letošním roce.

Dušan Hýbner

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 463 974

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS